Boekpresentaties in het Kazemattenmuseum

Twee schrijfsters presenteren en signeren hun laatstverschenen boek in het Kazemattenmuseum. Marieke Douma schreef haar eerste roman: “Verliefd op Duits bloed”. Ellen Woudenberg vertelt over het waargebeurde verhaal van scheikundestudent Frits in het boek “Post uit Berlijn”.

Verliefd op Duits bloed van Marieke Douma begint in 1940. Zo nieuwsgierig als ze is, ontdekt Lise dat haar vader en broer aangesloten zijn bij het verzet van IJsselmuiden. Tegen de zin van haar broer in, sluit ook zij haar aan bij de groep. Haar werk als verzetsstrijdster dreigt in gevaar te komen als de Duitse soldaat Kurt bij haar thuis wordt ingekwartierd. Als ze gedwongen zijn samen onder te duiken, slaat haat langzaam om in liefde. 

Door de band die ontstaat riskeren ze alles voor elkaar, zelfs als dit hun eigen veiligheid in gevaar brengt. Marieke Douma is een storyteller. In 2023 heeft ze haar bedrijf Bilde Graphic opgericht, waar ze als filmmaakster, fotografe en grafisch ontwerpster verhalen vertelt. Van jongs af aan heeft ze een passie voor schrijven. Op haar veertiende begon ze met haar eerste roman: Verliefd op Duits bloed. Met deze debuutroman bewijst Marieke dat leeftijd geen belemmering is voor het waarmaken van een grote droom.

‘Post uit Berlijn’ is het waargebeurde verhaal van scheikundestudent Frits, die in april 1943 weigerde een loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter te tekenen. Hij werd in mei 1943 als dwangarbeider per trein naar Berlijn gedeporteerd. Frits' unieke geschiedenis is beschreven in honderdvijftig brieven aan zijn ouders en beste vriend Jan. We lezen over het afscheid, de tewerkstelling, voedselrantsoenen, bombardementen en frustraties. Daarnaast bevatten de brieven studentenhumor en ontluikende liefde. Te voet keert hij in juni 1945 terug in Amsterdam.

Ellen Woudenberg heeft uit de nalatenschap van haar oom, Frits Freese, 150 brieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en bewerkt. Zowel Frits Freese als zijzelf hebben tot nu toe in hun vakgebied (respectievelijk Chemie en Loopbaanadvies) gepubliceerd.

Op 29 juni a.s. vanaf 13.00 uur signeren Marieke Douma en Ellen Woudenberg hun boek op een bijzonder locatie, het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand.

Website Kazemattenmuseum