Museum Hindeloopen
Het verhaal van een unieke stad en veelzijdig en rijk verleden
Dijkweg 1-3 - 8713 KD - Hindeloopen
Ambacht
Erfgoed
Kindvriendelijk
Raak onder de indruk van Hindeloopen
Wereldberoemde schilderkunst en rijke historie van de Zuiderzeestad.

Museum Hindeloopen vertelt het verhaal van het unieke Zuiderzeestadje Hindeloopen. Een stadje (één van de elf steden) met een even unieke en fascinerende geschiedenis.

In de (Gouden) 17e Eeuw en 18e (Eeuw) was Hindeloopen zeer welvarend. De Oostzeehandel en specifiek het houttransport (moedernegotie) waren verantwoordelijk voor de welvaart in Hindeloopen. Dit leidde tot een rijk cultureel leven, hetgeen zich uitte in de klederdracht, de taal en de schilderkunst. Deze bijzondere verhalen vormen de hoofdthema’s van Museum Hindeloopen.

Maak kennis met de Hindelooper klederdracht, met de prachtige gedecoreerde katoenen stoffen, sitsen, bedrukt met kleurrijke bloemen en andere exotische motieven, afkomstig uit verre landen, die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werden aangevoerd. 

Leer over de geschiedenis van de taal, het Hylpers; een heel andere taal dan het Fries. Hindeloopers hadden vroeger namelijk weinig contact met andere Friezen. Ze hadden, door de handel meer contact met buitenlandse handelspartners. Daardoor zijn er woorden in het Hindeloopers die een Engelse of Scandinavische oorsprong hebben.

Raak onder de indruk van de wereldberoemde Hindelooper schilderkunst die werd, en wordt, toegepast in bedstedes, meubels, kleerhangers, reiskoffers, eierdopjes en andere gebruiksvoorwerpen, vaak zelfs op wanden. Zwierige, vrolijk aandoende patronen en thema’s: bloemen, bladeren en vogels in roodbruin, blauw, wit of groen als ondergrond en okertinten, wit, blauw en rood voor de decoraties.

Maak kennis met de fluitschepen waarmee de Hindeloopers naar de handelssteden aan de Oostzee voeren. Leer de geschiedenis van de Likhúsjes kennen waar de vrouwen van de kapiteins, met hun kinderen, woonden in de periode dat hun man op zee was. Zo hoefden zij niet het grote, rijk gedecoreerde huis te verwarmen en schoon te houden.

Museum Hindeloopen ondergaat een metamorfose. Het pand wordt rigoureus gerenoveerd, verbouwd en krijgt een totaal nieuw tentoonstellingsconcept.

Museum Hindeloopen: omdat de historie van deze stad fascineert.

  • Het verhaal van een unieke stad
  • Veelzijdig en rijk verleden
  • Internationaal geankerde cultuur
  • Hindelooper schilderwerk en taal
  • De klederdracht met sits en Oostindisch bont

Fluitschip

Op de meeste kerken in Nederland staat een haantje. Niet in Hindeloopen. Daar staat op de toren van de Grote Kerk, direct naast het museum, een fluitschip; een 17e eeuws vrachtschip. De 80 Hindelooper fluitschepen voeren destijds op Scandinavië, de Oostzeelanden en Rusland en brachten veel welvaart naar de stad. Aan de kapitale 17e en 18e eeuwse kapiteinshuizen van Hindeloopen is dat nu nog duidelijk te zien.

Interesse of
meer informatie?

Bezoek de website van museum Hindeloopen voor meer verdieping over de bezienswaardigheden en collecties, specifieke mogelijkheden voor u als bezoeker én praktische informatie zoals openingstijden en contactgegevens. We verwelkomen u graag.