Museum Hindeloopen vertelt het verhaal van het unieke Zuiderzeestadje Hindeloopen. Een stadje (één van de elf steden) met een even unieke en fascinerende geschiedenis.
In de (Gouden) 17e Eeuw en 18e (Eeuw) was Hindeloopen zeer welvarend. De Oostzeehandel en specifiek het houttransport (moedernegotie) waren verantwoordelijk voor de welvaart in Hindeloopen. Dit leidde tot een rijk cultureel leven, hetgeen zich uitte in de klederdracht, de taal en de schilderkunst. Deze bijzondere verhalen vormen de hoofdthema’s van Museum Hindeloopen.
Maak kennis met de Hindelooper klederdracht, met de prachtige gedecoreerde katoenen stoffen, sitsen, bedrukt met kleurrijke bloemen en andere exotische motieven, afkomstig uit verre landen, die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werden aangevoerd.
Leer over de geschiedenis van de taal, het Hylpers; een heel andere taal dan het Fries. Hindeloopers hadden vroeger namelijk weinig contact met andere Friezen. Ze hadden, door de handel meer contact met buitenlandse handelspartners. Daardoor zijn er woorden in het Hindeloopers die een Engelse of Scandinavische oorsprong hebben.
Raak onder de indruk van de wereldberoemde Hindelooper schilderkunst die werd, en wordt, toegepast in bedstedes, meubels, kleerhangers, reiskoffers, eierdopjes en andere gebruiksvoorwerpen, vaak zelfs op wanden. Zwierige, vrolijk aandoende patronen en thema’s: bloemen, bladeren en vogels in roodbruin, blauw, wit of groen als ondergrond en okertinten, wit, blauw en rood voor de decoraties.
Maak kennis met de fluitschepen waarmee de Hindeloopers naar de handelssteden aan de Oostzee voeren. Leer de geschiedenis van de Likhúsjes kennen waar de vrouwen van de kapiteins, met hun kinderen, woonden in de periode dat hun man op zee was. Zo hoefden zij niet het grote, rijk gedecoreerde huis te verwarmen en schoon te houden.
Museum Hindeloopen ondergaat een metamorfose. Het pand wordt rigoureus gerenoveerd, verbouwd en krijgt een totaal nieuw tentoonstellingsconcept.
Museum Hindeloopen: omdat de historie van deze stad fascineert.