Fries Scheepvaart Museum Sneek
Ontdekkingstocht door de rijke geschiedenis van de scheepvaart in Friesland
Kleinzand 16 - 8601 BH - Sneek
Ambacht
Erfgoed
Kindvriendelijk
Beleef het authentieke, Friese waterland
Ga op expeditie door de historie van de Friese scheepvaart én die van de stad Sneek.

De Friese Meren, de Wadden, de Elfstedentocht. Noem Friesland en je denkt aan water. Het Fries Scheepvaart Museum, in het hart van de pittoreske Elfstedenstad Sneek, is geheel gewijd aan dit onderwerp. Ga op expeditie door de historie van de Friese scheepvaart én die van de stad Sneek en omgeving. Van Skûtsjesilen tot Sneekweek. Van Pampus tot platbodem en van de Friese zeemacht tot de Sneker Waterpoort.

Het museum neemt je mee op reis door het authentieke Friese waterland. Langs de kustvaart, waarin Friese zeelieden verre oorden bezochten, de binnenvaart met skûtsjes, de visserij met bijvoorbeeld de palinghandel vanuit Heeg naar Londen en de Friese Admiraliteit. Bekijk ook de indrukwekkende verzameling scheepsmodellen, van speelscheepje tot exact op schaal gemaakt en tot in de kleinste details afgewerkt.

De stijlkamers, van chique eetkamer tot de opkamer van een boerderij, voeren je terug naar de 18e en 19e eeuw. Hier ervaar je hoe de plaatselijke kooplieden en rijke boeren vroeger leefden. De ijszaal staat in het teken staat van de Friese volkssport bij uitstek: het schaatsen. Hier staan ook de officiële wisselprijzen van de Elfstedentocht. Zouden ze ooit nog uit de vitrine komen? Het Fries Scheepvaart Museum heeft altijd een wisselexpositie staan, vaak met kunst of fotografie, en organiseert regelmatig interessante lezingen en boeiende workshops.

Voor kinderen is er ontzettend veel te beleven in het Fries Scheepvaart Museum. Ze hebben niet voor niets het predicaat ‘Beste Kidsproof Museum van Friesland’. Zo is er een speciaal kindermuseum waar ze alles mogen aanraken en uitproberen. Spelen in een echte zeilschouw, vlotten bouwen, een skûtsje trekken of je verkleden als Viking – alles kan en mag! Ook heeft het museum verschillende speurtochten voor gezinnen. Over piraten en zeemeerminnen bijvoorbeeld, en een stickertour waarbij je goed moet kijken. Of neem een audiotour mee en doe de Vikingtour met vragen en opdrachten voor verschillende leeftijden. Kinderen die al goed kunnen lezen kunnen op pad met een schatkaart en een kist vol opdrachten.

Het Fries Scheepvaart Museum: de geschiedenis van de Friese scheepvaart tot leven gebracht.

  • Ontdekkingstocht door de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland
  • Elfstedentocht, Skûtsjesilen en de Waterpoort van Sneek
  • Beste kidsproof museum van de provincie
  • Drie keer per jaar wisselexpositie
  • Vijf prachtige stijlkamers en een zilverzaal

Geschiedenis van het Fries Scheepvaart Museum

Lucas Poppinga, de burgemeester van Sneek, was in 1938 een van de oprichters van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum. Tijdens de Sneekweek organiseerden ze een tijdelijke expositie. Dat bleek een doorslaand succes: meer dan 3600 mensen kwamen er op af. Door de Tweede Wereldoorlog kwam een permanent museum er voorlopig niet. De collectie verhuisde naar zolders en kelders. In 1947 vond de Vereniging onderdak aan het Kleinzand en kon het nieuwe museum officieel worden geopend.

Interesse of
meer informatie?

Bezoek de website van het Fries Scheepvaart Museum voor meer verdieping over de bezienswaardigheden en collecties, specifieke mogelijkheden voor u als bezoeker én praktische informatie. Denk aan openingstijden, ticketprijzen en contactgegevens. We verwelkomen u graag.