Museum Warkums Erfskip
Over de historie van Workum en omstreken, gevestigd in de Oude Waag en in het oude Gemeentehuis
Merk 4 - 8711 CL - Workum
Ambacht
Erfgoed
Kindvriendelijk
Dompel je onder in de geschiedenis van Workum
Gehuisvest in de authentieke Waag en het voormalig stadhuis.
Museum Warkums Erfskip is gesitueerd in het pittoreske centrum van Elfstedenstad Workum, aan de voet van de monumentale Grote of Sint-Gertrudiskerk. Museum Warkums Erfskip (Fries voor Workums Erfgoed) is de oudheidkundige vereniging van Workum die in 1951 is opgericht. Het museum dompelt je onder in de geschiedenis van de stad Workum en de omliggende steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen.

Het overzichtelijke, knusse museum is gehuisvest in twee locaties. In de authentieke Waag, aan de ene kant van het historische stadsplein en in het voormalige stadhuis, aan de andere zijde van het plein. Niet toevallig zijn dit historisch gezien twee van de belangrijkste gebouwen van Workum, de Elfstedenstad die in het jaar 1399 stadsrechten kreeg.

Die stadsrechten kreeg Workum overigens dankzij de aanwezigheid van de Waag, waardoor het Zuiderzeestadje uitgroeide tot het zeehandel- en scheepvaartcentrum van de regio. In 1504 werd de Workumer el (70,9 cm) zelfs uitgeroepen tot standaard lengtemaat voor heel Friesland. Een stad van belang dus!

Door middel van een prachtige collectie aardewerk, voorwerpen, keramiek, maquettes, verhalen en multimedia-toepassingen neemt Museum Warkums Erfskip de bezoekers mee op reis door het verleden van deze prachtige, historisch belangrijke, stad.

Ervaar het gevoel van boodschappen doen van toen in de kruidenierswinkel van de voormalige firma Gaastra. Beleef de spannende verhalen van de 18e eeuwse kofschipper Huijte Fookles die met zijn schip tijdens een storm op het strand van het Franse Soulac aanspoelde. Geniet van de indrukwekkende tegeltableaus in Museum Warkums Erfskip.

In It Stedhûs (het Stadhuis), de tweede locatie, zijn de prachtig gerestaureerde kamers en een fascinerende expositie over de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Workum. Ervaar, door de verhalen, herinneringen, voorwerpen en multi-media toepassingen, het leven in de zware bezettingstijd.

Naast de vaste exposities zijn er ook wisselende tentoonstellingen over onderwerpen die gerelateerd zijn aan Workum en haar historie.

Museum Warkums Erfskip: vanuit de Waag beleef je Workum.

  • Over de historie van Workum en omstreken
  • Gevestigd in de Oude Waag en in het oude Gemeentehuis
  • Glaswerk, snuisterijen, kleding, speelgoed, kruidenierswinkel, tegeltableaus en wandversieringen
  • Unieke brievencollectie over het 17e/18e eeuwse wereldbeeld
  • Vaste WO2 expositie: ‘Oorlog en Verzet in Workum’

Huijte Fookles; gestrand in Frankrijk

Het even spannende als bijzondere relaas van kofschipper Huijte Fookles uit de 18e eeuw vormt de kern van een interessante presentatie in museum Warkums Erfskip. Huijte is in een storm op het Franse strand bij Soulac terecht gekomen. In een brief van zijn reder, onlangs per toeval teruggevonden in The National Archives in Londen, krijgt hij het advies de vracht eruit te halen en het schip te slopen. Wat gaat Huijte doen?

Interesse of
meer informatie?

Bezoek de website van museum Warkums Erfskip voor meer verdieping over de bezienswaardigheden en collecties, specifieke mogelijkheden voor u als bezoeker én praktische informatie. Denk aan openingstijden, ticketprijzen en contactgegevens. We verwelkomen u graag.