Modelspoormuseum Sneek
Unieke collectie miniatuurtreinen: grootste collectie van Europa
Doctor Boumaweg 17b - 8601 GM - Sneek
Erfgoed
Kindvriendelijk
Bedien miniatuurspoorbanen of virtueel de HSL
Bekijk allerlei schalen treinmodellen en landschappen.

De grootste verzameling modeltreinen (±10.000) van heel Europa is te vinden in Sneek. Allerlei schalen treinmodellen, vele types, oud, nieuw, vrachttreinen, vele soorten wagons en passagiersmodellen. Landschappen, stations, goederenloodsen, seinhuisjes, emplacementen en nog veel meer waarheidsgetrouw nagebouwde miniaturen. Zelf prachtige rijdende miniatuurspoorbanen bedienen of virtueel op de HSL rijden? Het Nationaal Modelspoormuseum in Sneek is een belevenis.

Want modeltreinen, en de omgeving waarin ze zich bevinden vertellen de geschiedenis van een land in het klein. In het Nationaal Modelspoormuseum gebeurt dat aan de hand van de enorme collectie Nederlandse en internationale treinen. Zeer bijzonder zijn de twee zogenaamde fabrieksbanen van Märklin en Fleischmann, de twee toonaangevende Duitse merken waarmee hele generaties hebben gespeeld.

De bijzondere collectie van het Nationaal Modelspoormuseum begint bij de eerste locomotief in Nederland: De Arend uit 1839. Andere topstukken uit de collectie zijn beroemde Zwitserse Krokodil, de NS Plan D Turquoise met loc NS1004, de Blauwe Brabander, treinen van Amerikaanse merk America Flyer, de bekende NS Gele Hondenkop en de NS 1501.

Het museum heeft de verzameling van de Sneeker antiquair en taxateur Piet Scheltema als basis, maar is in de loop van de jaren gigantisch uitgebreid. Van zo ongeveer alles wat de afgelopen decennia op het Nederlands spoor heeft gereden zijn miniatuur exemplaren aanwezig. Maar ook buitenlandse banen vinden er een plekje, zo is de zogenaamde Snitser Berg Baan (verwijzend naar de Schweizerische Bundesbahnen) nagebouwd. Al even fascinerend zijn de diorama's (levensechte 3D-voorstellingen). In het Nationaal Modelspoormuseum zijn ze er van Rotterdam, van treinlandschappen in Duitsland en Noorwegen en andere uitvoeringen.

Het Nationaal Modelspoormuseum in Sneek is bij uitstek geschikt voor kinderen. Ze mogen een aantal modelspoorbanen zelf bedienen en daarnaast is er een Brio-modelbaan beschikbaar.

Behalve de vaste expositie zijn er regelmatig aantrekkelijke thema-exposities te zien.

Het Nationaal Modelspoormuseum Sneek: een fascinerende ervaring voor jong en oud.

  • Zelf modeltreinen laten rijden
  • Heel veel treinplezier voor jong en oud
  • Waarheidsgetrouw opgebouwde spoortrajecten
  • Spannende speurtocht voor kinderen
  • Interessante thematentoonstellingen
  • Voor nieuwsgierige geesten en modelspoorliefhebbers van 3 tot 100 jaar

Appie Baantjer en het Nationaal Modelspoormuseum Sneek

De bekende auteur Appie Baantjer, hij schreef de romans over de Amsterdamse rechercheur De Cock, was modelspoorliefhebber en verzamelaar. Specifiek van LGB treinen (Lehmann Gross Bahn), modeltreinen die iets groter zijn dan de gangbare schaal, die hij in zijn tuin liet rijden. Baantjer was een regelmatige bezoeker van het Nationaal Modelspoormuseum Sneek. Na zijn overlijden in 2010 heeft hij het museum zijn grote collectie rails, treinen en attributen nagelaten.

Interesse of
meer informatie?

Bezoek de website van Modelspoormuseum voor meer verdieping over de bezienswaardigheden en collecties, specifieke mogelijkheden voor u als bezoeker én praktische informatie. Denk aan openingstijden, ticketprijzen en contactgegevens. We verwelkomen u graag.