Houtstad IJlst
Geschiedenis van de houtindustrie en scheepsbouw
Sneekerpad 14 - 8651 NE - IJlst
Ambacht
Erfgoed
Kindvriendelijk
IJlst, al veel eeuwen verbonden met hout
Scheepsbouw, houtindustrie, van fabricage tot verwerking.
Het Elfstedenstadje IJlst, Drylts in het Fries, draagt niet voor niets de toepasselijke naam ‘Houtstad’. Het is al veel eeuwen verbonden met hout, op alle manieren: scheepsbouw, houtindustrie, van fabricage tot verwerking. Museum en Werkplaats Houtstad IJlst, direct naast de prachtige houtzaagmolen de Rat, is volledig gewijd aan de industrie die IJlst groot, in het klein, maakte. Met als meest bekende exponent de Nooitgedagt timmergereedschappen, werkbanken en schaatsen.

Alleen het gebouw is al de moeite waard. Ten eerste de ligging aan de eeuwenoude Elfstedenroute De Geeuw, het water wat IJlst met Sneek verbindt. Ten tweede het ontwerp van het museum, van architect Haiko Meijer. Dit won in 2018 de prestigieuze Vredeman de Vries Architectuurprijs. Het ontwerp is geïnspireerd op de authentieke houtbouw uit het verleden: negen robuuste kubussen van Russisch larikshout vormen de basis. De binnenruimtes zijn bekleed met prachtig Duits vurenhout. Een transparant, energieneutraal, gebouw met een open uitstraling.

Het museum huisvest de collectie Nooitgedagt: een indrukwekkende hoeveelheid gereedschap, schaatsen en speelgoed. Het in 1865 opgerichte eenmansbedrijfje van Jan Jarigs Nooitgedagt groeide uit tot een groot bedrijf met landelijke bekendheid, vooral vanwege de schaatsen. Toch was dit slechts een bijproduct. De core-business was de productie van (timmer)gereedschappen. Nog steeds zijn de beitels, schaven en werkbanken van Nooitgedagt geliefd bij timmerlui en verzamelaars. Ook was Nooitgedagt bekend door de collectie prachtig houten kinderspeelgoed.

In Museum en Werkplaats Houtstad IJlst worden regelmatig workshops, demonstraties en cursussen voor jong en oud georganiseerd, met als doel de authentieke ambachten levend te houden.

Het stadje IJlst is zeker een bezoek waard. Houtzaagmolen de Rat, direct naast het museum is een belevenis. En direct tegenover het museum staat één van de elf fonteinen van het Eleven Fountains project uit 2018. Het bezoek aan IJlst wordt gecompleteerd door een wandeling langs de unieke overtuinen in het centrum.

  • Gelegen aan de Elfstedenroute
  • Geschiedenis van de houtindustrie en scheepsbouw
  • Collectie Nooitgedagt: gereedschap, schaatsen en historisch speelgoed
  • Interactief: workshops en cursussen
  • Gelegen naast houtzaagmolen de Rat en de Elfstedenfontein

De Elf Fonteinen

Direct vóór Museum en Werkplaats Houtstad IJlst staat de fontein 'De Onsterfelijke Bloemen- Rikka' van de Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki. De prachtige fontein maakt deel uit van een internationaal kunstproject, in 2018 opgezet voor Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa. Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. Een regelrechte publiekstrekker waarvoor mensen uit de hele wereld naar Friesland komen. 

Interesse of
meer informatie?

Bezoek de website van Houtstad-IJlst voor meer verdieping over de bezienswaardigheden en collecties, specifieke mogelijkheden voor u als bezoeker én praktische informatie. Denk aan openingstijden, ticketprijzen en contactgegevens. We verwelkomen u graag.