Museum it Tsiispakhûs
Geschiedenis van de bereiding van zuivelproducten met wisselende en uiteenlopende exposities.
Ald Hiem 2 - 8731 BR - Wommels
Ambacht
Erfgoed
Kindvriendelijk
Authentiek kaaspakhuis
Uniek, knus en leerzaam museum

Museum it Tsiispakhûs, het kaaspakhuis, de naam is prominent te zien op het dak, is gevestigd in een authentiek kaaspakhuis uit 1905. Dit rijksmonument is gelegen aan de Bolswarder trekvaart in Wommels, vlakbij Sneek en Bolsward.

Melk en de verwerking ervan, met de nadruk op kaas, vormen de centrale thema’s van dit leerzame museum. De weg die de melk aflegt ‘van gras tot glas’ wordt aan de hand van beeldmateriaal, oude zuivelwerktuigen en op andere manieren uitgelegd. De gratis audiotour is hierbij een prima aanvulling.

Het museum presenteert daarnaast ook een nieuw perspectief op de landbouw, omdat de methoden van vroeger worden vergeleken met de huidige werkwijze. Dit maakt het Tsiispakhûs uniek, leerzaam en interessant. Er wordt niet alleen naar de historie gekeken, maar ook naar het nu. Hierdoor wordt respect afgedwongen voor de agrarische sector, de bedrijfstak die Friesland mede aan z’n welvaart heeft geholpen. Dit maakt It Tsiispakhûs uniek, leerzaam en interessant.

It Tsiispakhûs is een kindvriendelijk museum. Kinderen kunnen zich vermaken met een levensgrote puzzel van een koe waarbij alle organen verwijderd kunnen worden. Ze ontdekken hoe een karnton werkt, zien de unieke modelstoomboterfabriek uit 1910 die in werking mag worden gezet, hoe een weegschaal functioneert, en ze leren hoe een koe gemolken wordt. Proberen, aanraken, beleven, onderzoeken: kinderen doen dit van nature. In It Tsiispakhûs zijn ze harte welkom.

Naast de permanente expositie worden ook regelmatig wisseltentoonstellingen rond dezelfde thematiek; zuivel en de verwerking ervan, evenals workshops en lezingen, georganiseerd.

Wommels is bekend vanwege de rijke geschiedenis op het gebied van boter, kaasproductie en kaashandel. Ervaar deze historie in Wommels, Easterein en de omliggende dorpen. Ontdek de solide gebouwde kaaskoopmanshuizen en het dorpscafé, waarin rond 1875 een boter- en kaaswaag was gevestigd.

It Tsiispakhûs in Wommels: uniek, knus en leerzaam museum aan de Bolswarder Trekvaart.

  • Geschiedenis van de bereiding van zuivelproducten
  • Voormalig kaaspakhuis (1905), rijksmonument aan de Bolswarder Trekfeart
  • Wisselende exposities over industrieel en cultureel erfgoed en de historie van de Friese veehouderij
  • Unieke modelstoomboterfabriek uit 1910
  • Leerzaam voor jong en oud

Geschiedenis van het pand

De opdracht voor de bouw van it Tsiispakhûs werd begin vorige eeuw verstrekt door kaashandelaar Leendert Feitsma. De specifieke inrichting, isolatie- en ventilatie-mogelijkheden waren puur gericht op het opslaan van zijn handel: de kaas. Vanaf 1905 lag het pakhuis vol. Tot de jaren ‘70 is het als zodanig gebruikt, daarna werd het een opslagruimte voor de bodedienst. In 1985 is het verkocht, gerestaureerd en ingericht als museum.

Interesse of
meer informatie?

Bezoek de website van it Tsiisspakûs voor meer verdieping over de bezienswaardigheden en collecties, specifieke mogelijkheden voor u als bezoeker én praktische informatie. Denk aan openingstijden, ticketprijzen en contactgegevens. We verwelkomen u graag.