Jopie Huisman Museum
Kunst en verhalen van een unieke kunstenaar met audiotours voor kinderen en volwassenen
Noard 6 - 8711 AH - Workum
Erfgoed
Kindvriendelijk
Kunst
Één van de populairste musea van het noorden
Gewijd aan het werk en het leven van de Friese schilder Jopie Huisman

Het Jopie Huisman Museum, één van de populairste musea van het noorden, is gewijd aan het werk en het leven van de Friese schilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven. Het is de menselijke maat die de rode draad vormt in zijn even veelzijdige als fascinerende oeuvre.

Het museum, destijds het eerste museum in Nederland wat speciaal gebouwd werd voor een nog levende kunstenaar, herbergt een fascinerende collectie schilderijen, tekeningen en aquarellen in verschillende stijlen. Soms realistisch, soms expressionistisch, karikaturaal of panoramisch, soms met een knipoog naar idolen van Jopie, zoals Rembrandt en van Gogh. Maar altijd oprecht, poëtisch en met een verhaal. Want in het Jopie Huisman hangen geen schilderijen aan de muur, maar verhalen; de bijzondere, emotionerende, originele, vaak komische verhalen van een groot kunstenaar. De bezoekers worden door Jopie meegenomen naar zijn wereld.

Jopie Huisman (1922-2000) was schilder, oudijzerhandelaar, verhalenverteller en filosoof, maar dan van de toegankelijke soort. Een BN’er in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, dankzij zijn vele mediaoptredens. Met uitspraken als: ‘wat als oud vuil is afgedankt, verandert in iets wat kan ontroeren’, hing Nederland aan z’n lippen.

Het zijn juist de filosofisch getinte uitspraken en levenswijsheden die in het museum een tweede laag vormen, waarin Jopie, via de audiotour, zélf het woord richt tot de bezoeker.

In het eigentijdse, recent totaal vernieuwde, museum in Workum zijn de veelzijdige werken van Jopie Huisman gerangschikt in drie centrale thema’s: duurzaamheid, natuur en mededogen. Voor jeugdige bezoekers is er een speciale kinderaudiotour, met werkboek. Voor buitenlandse bezoekers is er een Duitse en Engelse uitvoering van de audiotour.

Naast de vaste expositie ‘Jopie’s kathedraal’ worden in de nieuwe museumvleugel jaarlijks wisselende tentoonstellingen georganiseerd.

Het Jopie Huisman Museum: ontroerend, fascinerend en betoverend.

  • Kunst en verhalen van een unieke kunstenaar
  • Audiotours voor kinderen en volwassenen
  • Vaste en wisselende tentoonstellingen
  • Het hele jaar 7 dagen per week open
  • Inpandig museumrestaurant en museumshop

De gestolen schilderijen van Jopie Huisman

In 1984, zijn museum bestond nog niet, exposeerde Jopie Huisman in galerie Het Weefhuys in Nuenen. Tijdens deze tentoonstelling werden drie werken gestolen. De bekendste podcastmakers van Nederland, Simon Heijmans en Marion Oskamp, raakten gefascineerd door dit verhaal en gingen, met hulp van kunstdetective Arthur Brand, op zoek naar de schilderijen. Over deze zoektocht maakten ze de prijswinnende NPO Radio1-podcast ‘De gestolen schilderijen van Jopie Huisman’.

Interesse of
meer informatie?

Bezoek de website van het Jopie Huisman museum voor meer verdieping over de bezienswaardigheden en collecties, specifieke mogelijkheden voor u als bezoeker én praktische informatie. Denk aan openingstijden, ticketprijzen en contactgegevens. We verwelkomen u graag.